Исторически момент - на специална церемония в двореца Сейнт Джеймс в

...
Исторически момент - на специална церемония в двореца Сейнт Джеймс в
Коментари Харесай

Официално обявиха Чарлз Трети за крал

Исторически момент - на специфична гала в двореца Сейнт Джеймс в Лондон официално бе оповестена гибелта на кралица Елизабет Втора, а Чарлз Трети беше провъзгласен от Съвета за унаследяване на английския престол за монарх на Обединеното кралство. 
Кралят произнесе тирада, в рамките на която съобщи, че гибелта на майка му - кралица Елизабет Втора, е " непоправима загуба ".
" Уважаеми лордове, дами и господа, мое скръбно обвързване е да разглася пред вас гибелта на моята обична майка, кралицата. Знам какъв брой надълбоко вие и цялата ни нация, а мисля, че и целия свят, тъгувате дружно с мен поради непоправимата загуба, която преживяхме ", съобщи крал Чарлз.
" За мен най-голямата разтуха е да знам за съболезнованията, които толкоз доста хора показаха на сестра ми и братята ми. И да знам, че цялото ни семейство може да разчита на тази така мощна обвързаност и поддръжка ", посочи монархът.
След това крал Чарлз III беше провъзгласен за първи път обществено като новия английски монарх от кралски служител в двореца Сейнт Джеймс. Служителят прочете прокламацията от балкона на лондонската кралска резиденция, заобиколен от тръбачи в златни одежди.
По време на оповестяването на прокламацията в Хайд Парк, в Лондонската кула и във военни обекти в Обединеното кралство прозвучаха оръдейни салюти.
Облечените в червени униформи бойци в двора на двореца отдадоха чест и смъкнаха шапките си от меча кожа, с цел да поздравят новия крал.
Чарлз е крал и държавен глава на Обединеното кралство, а също по този начин и на още 14 владения, сред които Австралия, Канада, Джамайка, Нова Зеландия и Папуа-Нова Гвинея. 
Макар Канада да престана да бъде колония на Англия през 1867 година, тя остана в границите на Британската империя до 1982 г и към момента е член на Общността на нациите, чиито страни имат за държавен глава английския монарх.
По-рано през вчерашния ден Чарлз се завърна в Лондон от Шотландия, където умря майка му, и бе посрещнат с радостни възгласи и овации при идването си в Бъкингамския замък.
Датата на погребениетона кралица Елизабет Втора все още не е оповестена, само че се чака то да се състои след малко повече от седмица.
А официалната коронация на крал Чарлз Трети ще се състои на по-късна дата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР